Rhei sat by Damjan Stankovic

Damjan_Stankovi_Rhei_Sat_01

Damjan Stanković, industrijski i UX dizajner iz Beograda, napravio je Rhei sat na kojem vreme teče, bukvalno.

Ova inovativna ideja je Damjanu donela prestižnu Red Dot nagradu za konceptualni dizajn, njegovu petu po redu, nakon osvojenih četiri u nizu 2009. godine.

Rhei je elektro-mehanički sat zasnovan na ferofluidu, koji koristi ovu tečnost na jedinstven način, za prikaz informacija. Ono što čini ovaj sat specijalnim je lep vizuelni efekat koji deluje kao da je u pitanju digitalna animacija, a zapravo dolazi od elektronskog mehanizma, magneta i tečnosti koje oblikuju brojke. S druge strane, u pitanju je veoma kompleksan proizvod, za čiju izradu je bilo potrebno proći kroz veliki niz eksperimenata. Iz tog razloga je i rad na projektu trajao gotovo godinu dana.

Damjan_Stankovic_Rhei_Sat_01
Photo by Đorđe Stojiljković i Nenad Veljović – Rollercoaster.rs

Ferofluid je tečnost koja u sebi ima magnetne nanočestice, koje su magnetizovane samo kada je oko njih magnetno polje. Da bi sve savršeno funkcionisalo, Damjan se odlučio za rešenje sa pravim magnetima i mehaničkim sklopom koji ih pomera napred nazad. Elektroniku koja pokreće mehanizam je projektovao Marko Pavlović, bez koga se, kako Damjan kaže, projekat ne bi ostvario ovako brzo.

Pogledajte i kako funkcioniše Rhei sat:

Tags: , ,
Back to Top