Kako napraviti sapun od lavande

Da biste napravili sapun potrebno vam je nekoliko sastojaka:

247 g destilovane vode
nekoliko pupoljka lavande
500 g maslinovog ulja
250 g suncokretovog ulja
93,47 g NaOH
10 ml eteričnog ulja lavande
5 g ljubičastog pigmenta
popust 7%

sapun od lavande

Sa ovom količinom sastojaka sapun od lavande će biti težak oko jedan kilogram. Sapun bez lavandinih pupoljaka je moguće napraviti, ali mnogo je bolje ukoliko ubacite i pupoljke. Sapune nije lako praviti tako da se dobro pripremite za sledeći tutorijal, jer možda vam prvi i neće uspeti baš u potpunosti, ali nemojte lako odustati.
Sapun od lavande koji dobijete mora vas zadovoljiti teksturom, mirisom, bojom i oblikom. Lavandino ulje je zahvalno jer se lavandin miris dobro održava u sapunu. Kakav ćete kalup odabrati to je već stvar ukusa, možete uzeti bilo koju modlu za kolače. Preporučujemo korišćenje oble modle zbog lakšeg vađenja sapuna.

Sapun od lavande – postupak pravljenja

Ovde ćete se upoznati sa hladnim postupkom pravljenja sapuna:

Obložite kalup masnim papirom, potom premerite destilovanu vodu u gramima. S obzirom da se voda meša sa NaOH imajte u vidu da se mora koristiti hladna.

Zatim premerite kaustičnu sodu (NaOH). S ovim sastojkom rukujte oprezno. Za izradu sapuna kupujete NaOH čistoće 98 – 99% u obliku listića ili granula. Dodajte sodu u destilovanu vodu, nikako  obrnuto. To je veoma važno da ne bi došlo do burne reakcije poput erupcije vulkana. Rastvaranjem sode u destilovanoj vodi dolazi do hemijske reakcije koja oslobađa visoku temperaturu preko 90 °C i oslobađaju se toksični gasovi pa je poželjno  nositi zaštitne naočare, rukavice i duge rukave. Treba biti oprezan sa sodom jer joj je ph14. Mešajte povremeno dok se soda ne otopi. Najbolje je da to radite na terasi ili u dvorištu.

Sačekajte da se ovo malo ohladi i za to vreme premerite i pripremite potrebna ulja. Smesu ulivate u ulja nikako OBRNUTO!

Pre mešenja ulja i smese  trebalo bi izjednačiti njihove temperature. Temperatura mora biti između 30 i 50 °C. Zbog ulja je bitno da ta temperatura bude što niža, a zbog same saponifikacije da bude što viša pa je 30-50°C neka zlatna sredina.

Sada ulijte smesu u ulja, nikako obrnuto što je već naglašeno u tekstu.

Polako mešajte mikserom sa jednom žicom. Gustina treba da bude kao ređi puding. Dodajte mirise, boje i pupoljke (ako dodajete biljke, obavezno neka budu osušene). Smesu ulijte u kalupe, i napravite glatku površinu. Pokrijte i držite jedan dan. Ako se radi o mekanom sapunu, držite ga duže u kalupu. Nakon 1 – 2 dana  sapun izvadite iz kalupa i secite u željenim oblicima.

Sapune stavite na svetlo i suvo mesto,
 ostavite ih da stoje oko 6 nedelja dok se ne obavi saponifikacija. Ukoliko ste sve ovo pažljivo pročitali pogledajte ovu sipatičnu ženu iz tutorijala kako bi vam koraci bili jasniji.

Back to Top