Domaća Nutela lepše upakovana i ukusnija!

Domaća Nutela može biti ukusnija, povljnija i lepše upakovana od one koju možete pronaći u supermarketima na policama. Da je ovo tačno dokazala nam je i Sanja Štrbac poznata blogerka koja je podelila svoj recept sa nama. Kako da budete uspešni u ovom poduhvatu?

Glavna baza Nutelle su lešnici, koji su se sasvim slučajno našli u ovom receptu kada se on stvarao davne 1940. godine. U to vreme u svetu je manjkalo čokolade zbog posledica  2. svetskog rata. Stoga je slavni Ferrero, kako bi nadomestio čokoladu, upotrebio lešnike  kojih je tada u italijanskoj regiji Piedmot bilo napretek.

Domaća Nutela


Sastojci:

  • 100 g lešnika
  • 100 g mlečne čokolade sobne temperature
  • 200 g tamne čokolade (za kuvanje ili s minimalno 70% kakaa) sobne temperature
  • 150 g šećera u prahu
  • 1,5 dl punomasnog mleka (3,2% m.m.)
  • 1 dl suncokretovog ulja (može i biljno i kokosovo)
  • 1 vanilin šećer

Domaća Nutela

Priprema:

  1. Lešnike stavite  na masni papir u tepsiju i stavite u pećnicu na 170 stepeni – 15 minuta, Svakih 5 minuta lešnike promešajte da se ravnomerno ispeku. Nakon što su gotovi potrebno ih je ohladiti.
  2. Pečenim lešnicima ogulite ljusku (ne brinite ako nisu savršeno oguljeni).
  3. U blenderu sameljite lešnike u što finiju pastu, potom im dodajte šećer u prahu i još malo ih sameljite.
  4. Tamnu i mlečnu čokoladu iseckajte na jako sitno i dodajte u blender.
  5. Dodajte vanilin šećer, mleko i ulje i opet uzmite mikser  sve dok ne dobijete glatku jednoličnu smesu.
  6. Smesu stavite u posudu i kuvajte na pari stalno mešajući drvenom varljačom  do željene gustine.
  7. Namaz sipajte u suvu  zagrejanu teglicu, ostavite da se potpuno ohladi i onda ga zatvorite poklopcem. Naravno, možete ga jesti i odmah dok je topao.
  8. Čuvajte na hladnom mestu.

Domaca Nutella (3)

Još jednom se zahvaljuemo Sanji na ovom divnom receptu, još interesantnih priča pronađite i na njenom blogu Domaćica.

Back to Top