Domaća Nutela može biti ukusnija, povljnija i lepše upakovana od one koju možete pronaći u supermarketima na policama. Da je ovo tačno dokazala nam je i Sanja Štrbac poznata blogerka koja je podelila svoj recept sa nama. Kako da budete uspešni u ovom poduhvatu?
Glavna baza Nutelle su lešnici, koji su se sasvim slučajno našli u ovom receptu kada se on stvarao davne 1940. godine. U to vreme u svetu je manjkalo čokolade zbog posledica 2. svetskog rata. Stoga je slavni Ferrero, kako bi nadomestio čokoladu, upotrebio lešnike kojih je tada u italijanskoj regiji Piedmot bilo napretek.
Sastojci:
- 100 g lešnika
- 100 g mlečne čokolade sobne temperature
- 200 g tamne čokolade (za kuvanje ili s minimalno 70% kakaa) sobne temperature
- 150 g šećera u prahu
- 1,5 dl punomasnog mleka (3,2% m.m.)
- 1 dl suncokretovog ulja (može i biljno i kokosovo)
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Lešnike stavite na masni papir u tepsiju i stavite u pećnicu na 170 stepeni – 15 minuta, Svakih 5 minuta lešnike promešajte da se ravnomerno ispeku. Nakon što su gotovi potrebno ih je ohladiti.
- Pečenim lešnicima ogulite ljusku (ne brinite ako nisu savršeno oguljeni).
- U blenderu sameljite lešnike u što finiju pastu, potom im dodajte šećer u prahu i još malo ih sameljite.
- Tamnu i mlečnu čokoladu iseckajte na jako sitno i dodajte u blender.
- Dodajte vanilin šećer, mleko i ulje i opet uzmite mikser sve dok ne dobijete glatku jednoličnu smesu.
- Smesu stavite u posudu i kuvajte na pari stalno mešajući drvenom varljačom do željene gustine.
- Namaz sipajte u suvu zagrejanu teglicu, ostavite da se potpuno ohladi i onda ga zatvorite poklopcem. Naravno, možete ga jesti i odmah dok je topao.
- Čuvajte na hladnom mestu.
Još jednom se zahvaljuemo Sanji na ovom divnom receptu, još interesantnih priča pronađite i na njenom blogu Domaćica.